در روزهایی که بحث حجاب در جامعه داغ شده، یک رویداد بهشدت در کانون توجه کاربران شبکههای اجتماعی قرار گرفته و حاشیههایی به دنبال داشته است؛ رویدادی از جنس دعواهای درون تاکسی. ماجرا از این قرار است که هفته گذشته، خانمی که برای سفر درونشهری در تهران از اسنپ استفاده کرده، درباره حجابش از راننده تذکر دریافت میکند تا نتیجه، شکلگیری بحثی باشد که هنوز پایان نیافته است؛ پیاده کردن مسافر در میانه راه و به پا شدن غائلهای مفصل.
بیشتر بخوانید:
در پی این رویداد، مسافر معترض تصویر راننده اسنپ را در صفحه خود در یکی از شبکههای اجتماعی منتشر میکند و خواستار برخورد تیم پشتیبانی اسنپ با راننده میشود. رانندهای که به زعم وی، قصور مرتکب شده و سزاوار تنبیه است، هرچند پاسخ تیم پشتیبانی به این فرد معترض، به مذاق وی چندان خوش نمیآید چراکه حاوی خبری از برخورد با راننده نیست. اتفاقی که در صفحه خانم معترض اطلاعرسانی میشود و ظاهراً کارگر واقع میشود، چراکه پیام بعدی وی در صفحهاش، از تماس تیم پشتیبانی با وی بهمنظور عذرخواهی و اطلاع این نکته به او حکایت دارد که راننده خاطی، با برخورد ایشان مواجه شده است. پیروزی موقت شاکیِ ماجرا.
موقت بودن این پیروزی زمانی مشخص میشود که خبر میرسد راننده از اقدام اسنپ شاکی شده و بر قانونی بودن تذکرش در خصوص حجاب مسافر تأکید میکند. تذکری قانونی که موجب تنبیه وی شده است، آن هم نه یک تنبیه معمولی، که عقوبتی سخت. آنقدر سخت که وی را انگشتنمای اقوام و خانواده کرده است.

در ادامه اما نتیجه اعتراض کسانی که با رفتار راننده موافق بودند، سبب شد اسنپ که از موضعگیری اولیه که در این خصوص داشت، عقبنشینی کند و با انتشار اطلاعیهای صراحتاً اعلام کند که به علت نقض حریم شخصی راننده و انتشار مشخصات کامل او توسط مسافر متخلف، از او شکایت خواهد کرد و همچنین اعلام کرد تماس با مسافر طبق رویههای معمول شرکت در مورد سفرهای ناتمام صورت گرفته است و بهمنزله تأیید رفتار او نیست و از راننده مذکور به دلیل رعایت قانون و مقررات اسنپ تقدیر و به دلیل انتشار اطلاعات شخصیاش از او عذرخواهی خواهد شد.
موضعگیری صریح اسنپ در برابر خانم مسافری که اعتقاد داشت حقوق اولیهاش نادیده گرفته شده و از طرفی با انتشار مشخصات راننده قانونشکنی کرده بود، سبب شد وی با انتشار پستی در صفحه توییترش از تمامی کسانی که بهواسطه این اتفاق احساساتشان جریحهدار شده بود، معذرتخواهی و اعلام کند که به قوانین کشورش پایبند است و به آن اهتمام خواهد ورزید.
قطعاً جدا از اینکه کدام اقدام اسنپ درست بوده و کدام غلط، موضوع مهمتر این است که اسنپ بهعنوان یکی از بزرگترین کسبوکارهای اینترنتی تا این حد موضعی منفعل از خود نشان داده و با ابتداییترین اتفاق که بهراحتی قابل پیشبینی است، دچار چالش شدید میشود. اشکالی که البته تنها متوجه این تاکسی اینترنتی یا حتی این کسبوکار مبتنی بر اینترنت در کشورمان نیست، اما توجه چندانی به رفع آن نشده است. اشکالی که حالا در ابعاد بزرگ خودنمایی کرده و چه بسا موجب شود تغییری اساسی در حقوق رانندگان و مشتریان این دست کسبوکارها شکل بگیرد؛ تغییری که البته پیش از رقم زدن آن، لازم است حاشیههای بهوجودآمده، پایان بیابد.

کدام حاشیهها؟ اینکه خیل عظیم کاربران فضای مجازی به صف مدافعان مسافر یا راننده پیوسته و هرکدام بر این باورند که اسنپ در این خصوص کوتاهی کرده و تحریم اسنپ را خواستار شدهاند. برخی با دستاویز قرار دادن این نکته که راننده در امور شخصی مسافر دخالت کرده و در میانه راه رهایش کرده و بعضی با یادآوری ملزم بودن همگان به رعایت حجاب و غیرقانونی بودن رفتار اسنپ به کسی که این قانون را متذکر میشود. درواقع اسنپ وارد بازی چند سر باخت شد؛ کشمکشی که در آن، اسنپ از همه طرف محکوم است. محکومیتی که مدیران این شرکت کوشیدهاند با انتشار اطلاعیهای، در آن تخفیف به وجود آورده و به ماجرا پایان دهند، اما ناگفته پیداست توفیق چندانی حاصل نیاوردهاند، چراکه فضا ملتهب شده و دوقطبی شکلگرفته چیزی نیست که بتوان در آن میانه نگه داشت و به سلامت ماند؛ ماجرایی که مستقیم و غیرمستقیم بر زندگی بسیاری تأثیر خواهد گذاشت، بهویژه رانندگانی که در این شرکت به فعالیت مشغول هستند و ماحصل کشوقوسهای اخیر برایشان چیزی جز سردرگمی شدید نبوده است؛ سردرگمی در این خصوص که در صورت قرار گرفتن در شرایط مشابه چه وظیفهای دارند؟ تذکر بدهند یا در سکوت مسافر را به مقصد برسانند؟ ابهامی که میباید خیلی پیش از اینها پاسخ داده میشد؛ پاسخی از جنس قوانین و مقررات کامل و شسته و رفته که هم مسافر و هم راننده بدانند چه وظایف و چه حقوقی دارند و در صورت رعایت نکردن آنها، چه رخ خواهد داد.