هجوم نیروهای شوروی، جنگ داخلی طولانی مدت، سلطه طالبان و حمله آمریکا و اینک جنگهای فرقهای و قومیتگرایی به همراه تندروی مذهبی چهره نه چندان جذابی را از افغانستان ترسیم کرده است. این درحالی است که طبیعت دلانگیز و آثار تاریخی باقیمانده از صدهها بلکه هزارهها این کشور را مقصد مطلوبی برای گردشگران کرده است. در این نوشته به 10 مقصد جذاب افغانستان برای گردشگری میپردازیم.
۱ ـ قندهار

شهر تاریخی قندهار واقع در بخش جنوبی کشور افغانستان و جایی در میان کوهستانها واقع شده است. این شهر در دوره آخرین امپراتوری افغانستان، یعنی در دوران حکومت احمدشاه، پایتخت کشور افغانستان بود. امروزه، شهر قندهار مملو از مساجد، معابد و مقبرههای مشاهیر ملی افغانستان است و مردم برای تماشای کتیبه باهور مغول به منطقه چیل زینا، واقع در حوالی شهر قندهار سفر میکنند.
بیشتر بخوانید:
۲ ـ مزار شریف

گنبد لاجوردی با منارههای طلایی مسجد جامع آبی در زیر آفتاب سوزان و درخشان آسمان بلخ چشم هر بینندهای را به خود خیره میکند. بنا به اعتقاد بومیان این شهر، این مسجد آرامگاه علیبنابیطالب، پسرعموی پیامبر اسلام (ص) است و معماری این مسجد هم تلفیقی از هنر عربی و آسیای جنوبی است. باوجوداین، تاریخ اسلامی فقط یکی از جنبههای فرهنگی شهر مزار شریف است، چراکه در دل این شهر، آثار تاریخی بیشماری از فرهنگ یونانی هم وجود دارد. این آثار بهجامانده از دوره حمله ارتش اسکندر مقدونی در سده سوم پیش از میلاد است.
۳ ـ جلالآباد

شهر جلالآباد هم مانند بسیاری دیگر از شهرهای این منطقه در دوره امپراتوری اکبرشاه بنا شده و ردپای قدمت باستانی در آن بهوضوح به چشم میخورد. در دوردستها، قلههای پوشیده از برف رشتهکوه سفید به چشم میخورد که یادآور دشواری عبور لشکر مغول از میان این کوهها برای حمله به شهر در حدود ششصد سال قبل است. جلالآباد به داشتن آبوهوای مطلوب، باغهای مرکبات و پارکهای سرسبز معروف است. از دیگر تفریحاتی که گردشگران میتوانند در جلالآباد داشته باشند بازدید از آرامگاه شاه اماناللهخان، همبازی شدن با محلیها در بازی کریکت و گشتوگذار در پارکها و باغهای آراسته این شهر است.
۴ ـ بلخ

شهر تاریخی بلخ با قدمت ۴ هزارسالهاش
بهعنوان کانون امپراتوری قدیم به شمار میرفته است. در واقع، در قسمت شمالی رشتهکوههای
هندوکش در بلخ بود که برای اولینبار آیینهای زرتشتی و بودایی پا گرفتند. در حدود
۷۰۰ سال قبل، زمانی که مارکوپولوی ماجراجو وارد بلخ شد، این شهر بهدست چنگیزخان
مغول کاملاً ویران شده و بارها بازسازی شده بود اما خاطرات بهجامانده از دیوارهای
مستحکم و بناهای آموزشی بلخ همچنان در ذهن مردم این شهر زنده است. اگرچه امروزه
شهر بلخ دیگر مانند گذشته از اهمیت زیادی برخوردار نیست اما بازارهای شلوغ و مسجد
گنبد زمردی و فیروزهایاش همچنان از تاریخ باشکوه این شهر حکایت میکنند.
۵ ـ هرات

شهر هرات بهعنوان سومین شهر بزرگ افغانستان بهدلیل نزدیکی به مرز ایران اشتراکات بسیار زیادی با فرهنگ ایرانی دارد. این شهر زمانی منزلگاه سلسله تیموری بود، یعنی دورهای که در آن ترکیبی از فرهنگ و رسوم ترکی، پارسی و مغولی رواج داشت. معروفترین بنای تاریخی شهر هرات مسجد جامع ۸۰۰ساله این شهر است. ساختار شگفتانگیز این بنای فیروزهایرنگ با گنبد و منارههای زیبایش بسیار تحسینبرانگیز است. از دیگر جاذبههای گردشگری هرات، ارگ هرات و آرامگاههای شعرای صوفی واقع در این شهر است.
۶ ـ سمنگان

در گذشتههای دور، شهر باستانی سمنگان استراحتگاه کاروانهای عازم در مسیر جاده ابریشم بود، اما جدای از این مسئله، شهرت سمنگان بهدلیل وجود مجموعه غارهای اسرارآمیز تخت رستم است که در دل کوهستانهای این منطقه قرار دارند. روی دیوارههای این غارها بسیار بسیار قدیمی، حکاکیهای زیبایی از برگهای گل نیلوفر به چشم میخورد. هنر بهکاررفته در این مجموعه غارها در حقیقت جزء آثار مربوط به تاریخ پیش از اسلام در منطقه سمنگان است که تقریباً به وادی فراموشی سپرده شده است.
۷ ـ بامیان

سرگذشت شهر بامیان برای دوستداران فرهنگ و مذهب بسیار تلخ و ناراحت کننده است. در دوران باستان و پیش از حمله مسلمانان به این منطقه، شهر بامیان عبادتگاه هندو_بودائیان بود و صنعتگران، مجسمهسازان و راهبان بسیاری در آن زندگی میکردند. در واقع، دو مجسمه غولپیکر بودا که در دل کوههای بامیان قرار گرفته بودند جزء زیباترین حفاریهای متعلق به قرون چهار و پنج میلادی در آسیا به شمار میرفتند، اما در سال ۲۰۰۱، این تمثالهای باشکوه به دست طالبان نابود شدند که این مسئله موجب خشم جامعه بینالمللی شد و حتی باعث شد که یونسکو برای جلوگیری از تخریب باقیمانده این مجسمهها، آنها را در زمره میراث مشترک بشری معرفی کند.
۸ ـ فیضآباد

شهر فیضآباد در لابهلای کوهستانهای عظیم هندوکش و در بخش شمالی کوههای افغان قرار گرفته است. منطقهای که این شهر در دل آن واقع شده، حس و حال روستایی خاصی دارد. دهکدهای با میمونهای پرجنبوجوش که در خیابانها جستوخیز میکنند و دامدارانی که با چشمان ریز و گود افتاده خودشان در بازارهای شهر به این طرف و آن طرف سرک میکشند. پیادهروی در کنار رودخانه کوکچه و کوچه پسکوچههای این شهر کوچک حس و حال غریبی دارد، مخصوصاً زمانی که عطر غذاهای خانگی از پنجره خانهها مشامتان را پر کند.
۹ ـ پارک ملی بند امیر

در سال ۲۰۰۹، پارک ملی بند امیر بهعنوان اولین پارک ملی افغانستان افتتاح شد. این منطقه زیبا دارای شش دریاچه کوهستانی مجزاست که در ارتفاع ۳هزار متری قلههای هندوکش قرار دارند. رانشهای زمینشناسی این منطقه را به مکان شگفتآوری تبدیل کرده است. بسیاری از مردم در فصول بهار و تابستان که دمای هوا در این منطقه مطلوبتر است برای تماشای زیباییهای پارک ملی بند امیر و بند غلامان به این مکان سفر میکنند.
۱۰ ـ کابل

بعد از آغاز جنگهای داخلی در افغانستان، شهر کابل آماج حملات و ویرانیهای حاصل از درگیری بین مجاهدین، القاعده، طالبان و سایر فرقهها شد. با اینکه نیروهای حافظ صلح در سراسر شهر کابل برای حفظ امنیت این شهر تلاش میکنند، اما متأسفانه هر از چندگاهی مردم این شهر شاهد انفجار بمب و حملات کشنده هستند. جای تأسف است که شهری که جاذبههای گردشگری بیشماری دارد اینگونه ویران شود. کابل زمانی قطب فرهنگی زرتشتیان و بودائیان در منطقه بود و بعدها هم مدتی منزلگاه هندوها و حتی اسکندر مقدونی شد. امروزه، این گذشته غنی را میتوان در موزه شهر کابل و در کمال آرامش نظاره کرد. این موزه که در سال ۱۹۱۹ افتتاح شد، زمانی یکی از بزرگترین موزههای جهان به شمار میآمد.
منبع: thecrazytourist.com