خودرو مجموعهای از قطعات فنی و مکانیکی است که در کنار هم برای رسیدن به یک هدف واحد که همان حرکت درست خودرو است، کمک میکنند. خودروهای قدیمی سنسورهای زیادی نداشتند و بهجز نشانگر میزان سوخت، دمای آب و باتری و در نهایت یک فشارسنج روغن، اطلاعات دیگری به راننده نمیرسید. کمکم با پیشرفت خودروها و وارد شدن دنیای الکترونیک در آنها و البته حساسیت بالاتر موتورها، سنسورهای بیشتری روی کار آمدند تا هم ایمنی خودرو را تامین کنند و هم بهترین سوختوساز و هندلینگ و… .
بیشتر بخوانید:
سوییچ اینرسی

این قطعه بیشتر یک کلید و سوییچ است تا حسگر و مهمترین کارکرد آن نیز، قطع کردن جریان سوخت به پیشرانه و همچنین سیستم جرقهزنی است. گاهی مواقع خودرو با استارتهای پیاپی روشن نمیشود و این اتفاق میتواند ناشی از عمل کردن این کلید در اثر ضربه یا افتادن در دستاندازهای شدید باشد.
سنسور دور موتور

روشن نشدن خودرو یا خاموشی ناگهانی آن در اثر عبور از دستاندازها، تغییر در کات آف پیشرانه و … همگی از مهمترین اثرات خرابی سنسور دور موتور یا چشمی گیربکس است. کثیفی این قطعه منجر به عدم ارسال اطلاعات از وضعیت میللنگ و فلایویل میشود و در نتیجه با استارت زدن یا پیشرانه روشن نمیشود یا دور موتور از حد مشخصی فراتر نمیرود. همچنین گاهی مواقع پیش میآید که در هوای گرم و با خاموشی خودرو، روشن شدن دوباره پیشرانه با مشکل روبهرو میشود که خرابی این سنسور میتواند منجر به پیش آمدن این حالت گردد.
سنسور MAP

این حسگر برای سنجش میزان فشار درون منیفولد هواست و خرابی آن میتواند منجر به بد کار کردن یا خاموش شدن خودرو شود. با خرابی این سنسور ممکن است خودرو در هنگام خاموش کردن، دچار لرزش شود یا در اول صبح با گاز دادن به خودرو، موتور خاموش گردد و در برخی از خودروها میتواند مانع روشن شدن پیشرانه شود. خرابی MAP حالتی مانند کار نکردن یکی از سیلندرها را پدید میآورد که این حالت در زمان رها کردن پدال گاز بیشتر خود را نشان میدهد. این سنسور شکلهای مختلفی دارد که لولههای ورودی هوا نشاندهنده آن است.
سنسور آب

این وسیله یا فشنگی آب وظایف متعدد و البته مؤثری در کارکرد پیشرانه دارد. کار این حسگر ارسال اطلاعات از دمای آب پیشرانه است اما ارسال نادرست یا عدم ارسال آن میتواند منجر به بروز معایبی گردد. برای مثال خرابی این قطعه میتواند منجر به عدم روشن شدن موتور گردد یا در هوای سرد، روشن شدن آن را به مخاطره بیندازد. ضمن اینکه ایراد در کارکرد فن نیز میتواند از خرابی این قطعه بروز کند. خرابی سنسور آب میتواند پیشرانه را در حالت ساسات نگه دارد یا از رفتن به این حالت باز دارد.
سنسور اکسیژن

این وسیله در خودرو وظیفه دارد تا میزان اکسیژن موجود در اگزوز را بسنجند. با این کار نحوه سوختوساز پیشرانه و کیفیت کاری آن به دست میآید. این سنسورها در خودروهایی که دارای مبدل کاتالیتیکی یا همان کاتالیزور هستند، قبل و بعد این قسمت کار گذاشته میشوند. ایراد در این قطعه میتواند به خامسوزی منجر شود. همچنین خرابی این وسیله میتواند باعث ریپ زدن موتور گردد که با قطع کردن آن، موتور به حالت طبیعی خودش برمیگردد اما مصرف سوخت غیرمتعادل خواهد بود.
سنسور فشار سیستم هیدرولیک

در حالت عادی و زمانی که خودرو در جای خود ثابت است، با چرخش فرمان چون پمپ هیدرولیک به پمپاژ روغن در مسیر جعبه فرمان مشغول میشود، کمی دور موتور افت میکند یا دچار لرزش میشود که این حالت در خودروهای جدیدتر برطرف شده است. اما سنسوری که وظیفه دارد تا از بروز این وضعیت جلوگیری کند، سنسور فشار سیستم هیدرولیک نام دارد. عدم کارکرد صحیح این سنسور میتواند در زمانی که بدون گاز دادن در حالت درجا فرمان چرخیده میشود، پیشرانه را دچار لرزش و حتی خاموشی کند.
پتانسیومتر دریچه گاز

خرابی پتانسیومتر دریچه گاز نیز میتواند منجر به نوسان آرام دور موتور گردد. ضمن آنکه باعث خواهد شد دور موتور از حد مشخصی بالاتر نرود و حتی با گاز دادن نیز، پیشرانه به سمت خاموشی رود. ایراد در این قطعه میتواند باعث افزایش مصرف سوخت نیز گردد.
سنسور موقعیت دریچه گاز

گاهی اوقات مشاهده میشود که موتور خودرو بدون گاز دادن، گاز میخورد و پس از مدتی به حالت عادی بازمیگردد. این حالت میتواند ناشی از خرابی سنسور موقعیت دریچه گاز باشد. معمولاً نوسان اینچنینی دور موتور که ناشی از این قطعه است، در زمان گرم بودن بیشتر خود را نشان میدهد. قطع بودن ارتباط این قطعه با ECU نیز میتواند در زمان گاز دادن به موتور باعث خاموشی آن گردد.
سنسور سرعت

گاهی مواقع مشاهده می شود که در حین ترمزگیری و در دنده بودن خودرو، موتور به سمت خاموشی میرود. این حالت ناشی از خرابی یا قطع بودن ارتباط سنسور سرعت است. همچنین موتوری که در سنسور سرعت آن اشکال و ایراد وجود دارد، در سربالاییها در حین گاز دادن ریپ میزند و ممکن است دودی ناشی از بدسوزی داشته باشد.