زمانی گردشگری به معنی سیاحت و گشتوگذار در میان شهرها و کشورها بود، دیدن جاذبههای تاریخی، تفریحی و هیجانانگیز. امروزه معنای گردشگری دیگر فقط به دیدار از موزهها، بازدید از کاخها و خوشگذرانی در طبیعت سبز یا کویری نیست. معنای گردشگری تا فضا هم رفته و به ماه و مریخ رسیده است. گردشگری فضایی، نوع تازه از گردشگری است که مشتاقان به فضا را به کرههای دیگر میبرد. بهتازگی هتلهایی هم برای اقامت فضانوردان ساخته شده تا آنها با خیال راحت، دغدغه اقامت در فضا را نداشته باشند و بتوانند تجربه سفر راحتی را بگذرانند.
بیشتر بخوانید:
نخستین خط گردشگری فضایی را سازمان فضایی روسیه (Roscosmos) دایر کرد که نتیجه آن سفر افرادی چون انوشه انصاری به فضا بود. گردشگری فضایی یکی از راههای استفاده تجاری از فضاست. شاید بتوان پرهزینهترین نوع سفر را هم به این نوع گردشگری منتسب کرد. امروزه گردشگری فضایی به ایستگاه بینالمللی فضایی واقع در مداری به ارتفاع متوسط ۴۰۰ کیلومتر از سطح زمین محدود میشود. شرکت گروه «ویرجین» (Virgin Group) هماکنون با همکاری «سکیلد کامپوزیتس» (Scaled Composites) در حال دایر کردن یک خط مسافربری به فضا برای مسافران است.

طی سالهای ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۹، اوج دوره سفرهای افراد غیرحرفهای به فضا بود. در این سالها، گردشگران با فضاپیمایی «سایوز» (Soyuz) به ایستگاه فضایی بینالمللی برده میشدند. هزینۀ متوسط چنین سفری حدود ۲۰ تا ۴۰ میلیون دلار بود. در این دوره، ۷ گردشگر فضایی ۸ بار به فضا رفتند. انوشه انصاری یکی از این فضانوردان بود که اولین ایرانی فضانورد، اولین زن گردشگر فضایی و چهارمین نفری است که با هزینه شخصی به فضا سفر کرد. سفر او در تاریخ ۱۸ سپتامبر ۲۰۰۶ به مدت ۱۱ روز و با هزینه ۲۰ میلیون دلار انجام شد.
هتل فضایی در انتظار گردشگران
اولین هتل لوکس فضایی قرار است در سال ۲۰۲۲ به فضا پرتاب میشود. این هتل که متعلق به شرکت «اوریون اسپن» (Orion Span) است، تنها هتل فضایی نیست. شرکت عملیات فضایی «بیگلو» (Bigelow Aerospace) که متعلق به بیلیونر مشهور، رابرت بیگلو (Robert Bigelow) است نیز اعلام کرد که نقشههایی برای راهاندازی یک هتل فضایی قابل باد شدن با هوا در سال ۲۰۲۱ دارد.
ایستگاه فضایی پیشنهادشده توسط اوریون اسپن، میتواند در یک زمان، میزبان ۶ نفر باشد که دو نفر از آنها، جزو کارمندان هتل هستند. در این ایستگاه فضایی، مهمانان میتوانند از تجربه فضانوردی در سفری ۱۲ روزه و پرواز در ۳۲۲ کیلومتری بالای سطح زمین در مدار نزدیک زمین لذت ببرند. مهمانان جاذبه صفر را تجربه میکنند، شفق قطبی جنوبی و شمالی زمین را میبینند و در آزمایشها تحقیقاتی چون رشد مواد غذایی در مدار فضایی، شرکت میکنند.
این هتل هر ۹۰ دقیقه به دور زمین میچرخد و منظره ۱۶ طلوع و غروب خورشید را در طول ۲۴ ساعت یا یک روز، در اختیار مهمانان قرار میدهد؛ البته، رزرو برای تجربهای که یکبار آن برای یک عمر کافی خواهد بود، ارزان نخواهد بود. رزرو در هتل آرورا، از ۹٫۵ میلیون دلار بهازای هر نفر آغاز میشود و هماکنون کمپانی، بیعانه قابلبرگشت ۸۰ هزار دلاری را برای قرار گرفتن در لیست انتظار از مهمانان، دریافت میکند.
در زمان نزدیک به افتتاح ایستگاه، کمپانی با مهمانان در لیست انتظار، تماس خواهد گرفت تا برای تاریخهای بالقوه، صحبت کند. طبق برنامهریزی، ایستگاه فضایی آرورا در اواخر سال ۲۰۲۱ افتتاح خواهد شد و در اوایل سال ۲۰۲۲ میزبان اولین مهمانان خود خواهد بود.

فرانک بانگر، مدیر اجرایی و مؤسس اوریون اسپن، در بیانیهای، گفت: «این قیمت از هزینههایی که دیگر افراد برای رفتن به فضا پرداخت کردهاند، کمتر است. ما ایستگاه آرورا را توسعه دادهایم تا مقصدی کلیدی در فضا را برای گردشگران فراهم کند. هدف ما بردن سریعتر و ارزانتر مسافران به فضا نسبتبه سفرهای دیگر فضایی است که تاکنون دیده شده و همچنین فراهم کردن تجربهای فراموشنشدنی است. وقتی آنها از این سفر بازمیگردند با آنها مانند قهرمانان رفتار خواهیم کرد و خوشامدگویی جانانهای برایشان ترتیب خواهیم داد. بعدها، ماژولهای اختصاصی را بهعنوان اولین آپارتمانهای فضایی خواهیم فروخت. صاحبان آینده آرورا، میتوانند در آنجا زندگی کنند، از ایستگاه بازدید کنند یا آپارتمان فضایی خود را اجاره دهند.»
این ایستگاه، غیر از کاربری هتل، مکانی برای تحقیق، پژوهش و نقشههای مرتبط به آینده خواهد بود.
در ۱۱ دقیقه به فضا بروید و برگردید
جف بزوس(Jeff Bezos)، رئیس شرکت «بلو اوریجین» (Blue Origin) نیز اعلام کرده گردشگری فضایی نیمه اول ۲۰۱۹ محقق میشود. کپسول ساخت بلو اوریجین به نام «نیو شپرد» (New Shepard) مجهز به ۶ صندلی است که بهصورت دایرهای دور هم تعبیه شدهاند و در مقابل هریک از آنها نیز پنجرهای بزرگ قرار دارد. مقابل مسافران یک صفحه نمایشگر وجود دارد که ارتفاع کپسول و رویدادهای در حال وقوع را به نمایش درمیآورد. هنگام پرتاب این کپسول، صندلیهای آن به سمت عقب رفته و ۶ سرنشین آن رو به سقف کپسول قرار خواهند گرفت. زمانیکه کپسول به فضا رسید، مسافران ۴ دقیقه فرصت دارند که در اطراف گشتی زده و استراحت کنند. بهعلت شرایط بیوزنی در فضا، دستگیرههای زیادی در فضاپیما وجود دارد که به مسافران این امکان را میدهد که دوباره بتوانند به کپسول بازگردند. پسازآن یک صدای ضبطشده پخش میشود که به مسافران اعلام میکند به جایگاه نشستن خود بازگردند.
بنابر اعلام جف بزوس، در این پرواز هیچگونه خدمه پروازی حضور نخواهد نیافت و در اصل نیازی به حضور آنها نیست، زیرا سفر تماماً خودکار است. کل مدت زمان این پرواز ۱۱ دقیقه خواهد بود.
جف بزوس که رئیس شرکت آمازون (Amazon) نیز هست، ثروتی بالغ بر ۱۵۹ میلیارد دلار دارد و یکی از ثروتمندترین افراد جهان محسوب میشود.
مدیر اجرایی بلو اوریجین پیش از این اعلام کرده بود که این شرکت قصد دارد در سال ۲۰۱۸ مسافران خود را به فضا بفرستد، ولی تحقق این رؤیا به تعویق افتاد و پس از چندین آزمایش پرواز، به سال ۲۰۲۰ موکول شد. قیمت بلیتهای این گردش فضایی حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار دلار تعیین شده است.